Ustawienia

Social Media

"Ostatnia mila" - nowy poradnik FWW i UKE

Poradnik dla podmiotów, które chcą świadczyć usługi dostępu do Internetu dla abonentów prywatnych i instytucji.

 

„Ostatnia mila. Budowa i eksploatacja teleinformatycznej sieci dostępowej" to trzeci poradnik wydany przez Fundację Wspomagania Wsi we współpracy z Urzędem Komunikacji Elektronicznej. Zawiera informacje pomocne dla przedsiębiorców, ale także samorządów, planujących budowę lub rozwój sieci dostępowych.

W poradniku opisano kolejne etapy przygotowania projektu i badań lokalnego rynku. Przedstawiono aspekty biznesowe działalności operatorskiej oraz zagadnienia związane z budową i organizacją przedsiębiorstwa działającego jako operator telekomunikacyjny. Szczegółowo omówiono proces eksploatacji sieci - serwis, zarządzanie, współpracę międzyoperatorską. Wiele miejsca poświęcono pracy z klientami - ich pozyskaniu, obsłudze, utrzymaniu oraz rozliczeniom świadczonych im usług i windykacji należności.

Publikacja „Ostatnia mila. Budowa i eksploatacja teleinformatycznej sieci dostępowej" wraz z poprzednimi częściami poradnika tworzy kompendium wiedzy potrzebnej do zinformatyzowania małej gminy od podstaw.

Za pośrednictwem serwisu Internet na Wsi można również nieodpłatnie zamówić publikacje FWW w wersji drukowanej, które będzie można również pobrać bezpłatnie podczas VII Forum Usług Szerokopasmowych 23-24 listopada w Warszawie.

Poradnik sfinansowany został ze środków Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności w ramach programu „Wieś aktywna. Budowanie społeczeństwa informacyjnego e-VITA III".

Poradnik prezentujemy w załączonym pliku.

Metryka ze strony archiwalnej

Autor informacji: (Piotr Dziubak) / (2010-11-22)
Udostępnienie informacji: (Anna Stankowska) / (2010-12-09 14:02)
Ostatnia zmiana: ( ) / (2011-05-12 15:03)

Pliki do pobrania

Pobierz wszystkie załączniki

Metryka
Podmiot udostępniający informację: Urząd Komunikacji Elekronicznej
Osoba odpowiedzialna: Piotr Dziubak
Osoba publikująca informację: Archiwum UKE
Data publikacji: 05.09.2025 15:19